Ρατσισμός και στην εκπαίδευση;

Κάλεσμα δασκάλων από το 132ο  Δημοτικό Σχολείο Αθηνών
 
Ενώ η αρμονική συνύπαρξη στο σχολείο παιδιών Ελλήνων και μεταναστών αποτελεί ισχυρό ζητούμενο της ελληνικής κοινωνίας και πρόσταγμα της ελληνικής πολιτείας, στο Α’ Μονομελές Πλημμελειοδικείο Αθηνών δικάζεται στις 22 Ιανουαρίου 2010 η Στέλλα Πρωτονοταρίου, πρώην διευθύντρια του 132ου Δημοτικού Σχολείου Αθηνών, με την κατηγορία ότι παραχώρησε τους χώρους του σχολείου για τη διδασκαλία της μητρικής γλώσσας των αλλόγλωσσων μαθητών. Μαζί της δικάζεται και η δασκάλα η οποία δίδαξε τη μητρική γλώσσα στους μαθητές του σχολείου. Μάρτυρας κατηγορίας ο νυν διευθυντής του 132ου Δημοτικού Σχολείου κ. Γιουτλάκης. 
 
Εμείς, οι εκπαιδευτικοί του σχολείου, οι οποίοι συναποφασίσαμε με την πρώην διευθύντρια τις εκπαιδευτικές παρεμβάσεις που εφαρμόστηκαν στο 132ο Δημοτικό Σχολείο, καλούμε όλους και όλες εσάς που αγωνιζόσαστε καθημερινά για μια καλύτερη εκπαίδευση,  να παρευρεθείτε την ημέρα της δίκης στο δικαστήριο για να βεβαιώσουμε με την παρουσία μας όχι μόνο την αμέριστη συμπαράστασή μας στην Στέλλα Πρωτονοταρίου αλλά και την πρόθεσή μας να  αγωνιστούμε για έναν δικαιότερο κόσμο και ένα σχολείο που θα περιλαμβάνει ισότιμα όλους τους μαθητές και μαθήτριες μας.
Αξίζει να σημειωθεί ότι με δεύτερη αναφορά του ίδιου προσώπου έχει σχηματιστεί δικογραφία και διεξάγεται προκαταρκτική εξέταση από την αστυνομία σε βάρος της Στέλλας Πρωτονοταρίου για δήθεν παράβαση καθήκοντος, επειδή μαζί μας εφάρμοσε προγράμματα διδασκαλίας της αλβανικής μητρικής γλώσσας και μαθήματα ελληνικών στους μετανάστες γονείς.
 
Δάσκαλοι που εργάστηκαν και εργάζονται στο 132ο Δημοτικό Σχολείο: Κορρέ Χρυσή, Μακρυγιάννης Γεώργιος, Μάστορα Πολυξένη, Παπαδοπούλου Ευρώπη, Βασιλάκου Παρασκευή, Παυλοπούλου Ολυμπία, Βουλαλάς Κλεάνθης, Τσιροπούλου Μαρία, Σκαρτσίλας Σωτήρης, Ευθυμίου Τερέζα, Σταυροπούλου Ηλιάνα, Γεμιδοπούλου Αικατερίνη, Χαραβιτσίδης Πέτρος, Ταζοπούλου Στεργιανή

Advertisements

1 σχόλιο

Filed under Για κλάματα

One response to “Ρατσισμός και στην εκπαίδευση;

 1. Αθώες οι δύο δασκάλες

  Μέσα σε μια αστυνομοκρατούμενη και κατάμεστη αίθουσα -καθώς ο μηνυτής και νυν διευθυντής του 132ου Δημοτικού Σχολείου δήλωσε ότι απειλείται η ζωή του-, το Μονομελές Πρωτοδικείο Αθήνας έκρινε αθώες τις δύο δασκάλες, Στέλλα Πρωτονοταρίου και Ντενάντα Καρκάλο, που κατηγορούνται για παράνομη παραχώρηση σχολικού χώρου, προκαλώντας το χειροκρότημα του ακροατηρίου.
  Ακριβώς το ίδιο είχε συμβεί και λίγη ώρα αργότερα, όταν ο εισαγγελέας της έδρας ζήτησε την απαλλαγή των δύο κατηγορουμένων, καθώς «δεν διέκρινε την ελάχιστη ένδειξη μη νομιμότητας». Οπως είπε στην αγόρευσή του, «σε βάρος του προσωπικού της χρόνου και της ζωής της η Στέλλα Πρωτονοταρίου ξεκίνησε μια ρομαντική δραστηριότητα για τα παιδιά. Αν κάποιος διαχωρίζει τα παιδιά σε Ελληνόπουλα και Αλβανόπουλα είναι προσωπικό του πρόβλημα γιατί τα παιδιά είναι παιδιά. Οταν συνυπάρχουν στο ίδιο περιβάλλον, πρέπει να υπάρχει ασφάλεια και συνεργασία. Τι θα μπορούσε άλλωστε να καταλογίσει κάποιος σε ανθρώπους που δίνουν απλόχερα τον χρόνο τους;».

  Αμέσως μετά την εκφώνηση της απόφασης οι συνήγοροι υπεράσπισης, Ζωή και Νικ. Κωνσταντόπουλος, δήλωσαν ότι «η Στέλλα Πρωτονοταρίου και η Ντενάντα Καρκάλο, οι δάσκαλοι, οι γονείς και οι μαθητές του 132ου Δημοτικού Σχολείου στην Γκράβα έδωσαν επί δέκα χρόνια μάθημα ανθρωπισμού, αλληλεγγύης, διαπολιτισμικής συνύπαρξης και ανεκτικότητας, μάθημα πραγματικής παιδείας. Σήμερα το δικαστήριο και ο κ. εισαγγελέας με την πρότασή του έδωσαν μάθημα δημοκρατίας και δικαιοσύνης».

  Σύμφωνα πάντως με τον μηνυτή Εμμ. Γιουτλάκη, «άνωθεν εντολές», και συγκεκριμένα ο γ.γ. του υπουργείου Παιδείας το 2007, Δημ. Πλατής, έδωσε την προφορική εντολή να σταματήσει το πρόγραμμα εθελοντικών μαθημάτων της ελληνικής γλώσσας για τους μετανάστες γονείς, αλλά και της μητρικής τους για αλλόγλωσσους μαθητές, που γινόταν τις απογευματινές ώρες. «Μου έδωσαν προφορικές εντολές, για τις οποίες δεν με κάλυψαν και βρέθηκα εκτεθειμένος. «Αν δεν μπορείς να μας διασφαλίσεις ότι θα καταργηθεί το πρόγραμμα, μπορείς να παραιτηθείς τώρα και να στείλουμε κάποιον άλλο στη θέση σου», μου είπαν. Ετσι, σταμάτησα τα μαθήματα και τώρα με θεωρούν φασίστα και ακροδεξιό. Επρεπε να είχα παραιτηθεί», ανέφερε. Οσο για τις δύο κατηγορούμενες, ζήτησε την αθώωσή τους, καθώς «κανείς δεν ωφελήθηκε, ούτε υπέστη βλάβη» από τα επίμαχα φροντιστηριακά μαθήματα.

  Μέσα και έξω από την αίθουσα υπήρχαν «ακροβολισμένοι» αστυνομικοί, ενώ προς συμπαράσταση των κατηγορουμένων είχαν συγκεντρωθεί στα δικαστήρια της πρώην Σχολής Ευελπίδων μέλη της Διδασκαλικής Ομοσπονδίας Ελλάδας και σύλλογοι εκπαιδευτικών του νομού. Η υπουργός Παιδείας Αννα Διαμαντοπούλου δήλωσε: «Εκφράζω την ικανοποίησή μου για ένα σημαντικό θέμα για το οποίο εξ αρχής είχα εκφράσει ξεκάθαρα την υποστήριξή μου. Η δικαίωση της Στέλλας Πρωτονοτάριου, μιας δασκάλας με κεφαλαίο Δ, είναι πιο επίκαιρη από ποτέ».

  ΑΝΤ.ΞΥΝΟΥ
  http://www.enet.gr/?i=news.el.ellada&;id=124241

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Google photo

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s