Γαλακτομπούρεκο

Προετοιμασία: 40΄, Ψήσιμο: 1 ώρα

Υλικά (για 12 μερίδες):

Για την κρέμα:

 

700 γρ. γάλα φρέσκο
300 γρ. κρέμα γάλακτος 35% λιπαρά
160 γρ. ζάχαρη
2 αυγά, κατά προτίμηση βιολογικά
6 κρόκοι αυγών
80 γρ. κορν φλάουρ
1 κλωναράκι βανίλιας, σχισμένο μ’ ένα μαχαιράκι κατά μήκος στη μέση

Για το φύλλο:

1/2 κιλό φύλλο κρούστας
250 γρ. βούτυρο, λιωμένο

Για το σιρόπι:

500 γρ. ζάχαρη
300 γρ. νερό
20 γρ. γλυκόζη (1 κουτ. σούπας)

Διαδικασία:

Σιρόπι: Βράζουμε τη ζάχαρη, το νερό και τη γλυκόζη για 4 λεπτά (από το σημείο βρασμού). Αφήνουμε το σιρόπι να κρυώσει.

Κρέμα: Ρίχνουμε το γάλα, την κρέμα γάλακτος σε μια κατσαρόλα, αδειάζουμε μέσα τα σποράκια της βανίλιας ρίχνουμε και το κλωναράκι και βάζουμε στη φωτιά.

Σ’ ένα μπολ ανακατεύουμε καλά το κορν φλάουρ και τα αυγά (ολόκληρα+κρόκους). Προτού πάρει βράση το μείγμα γάλακτος – κρέμας, ρίχνουμε το 1/3 στο μείγμα αυγών – ζάχαρης και ανακατεύουμε. Αδειάζουμε το καινούργιο μείγμα στην κατσαρόλα και συνεχίζουμε το ανακάτεμα μέχρι να δέσει η κρέμα και να αρχίσει να κοχλάζει.

Κατεβάζουμε από τη φωτιά και αδειάζουμε σε καθαρό σκεύος. Σκεπάζουμε την κρέμα με μεμβράνη έτσι που να εφάπτεται στην επιφάνειά της, για να μην ξεραθεί και κάνει κρούστα. Οταν έρθει η ώρα να τη χρησιμοποιήσουμε, αφαιρούμε το κλωναράκι βανίλιας και τη μαλακώνουμε μ’ ένα σύρμα ή στο μίξερ, μέχρι να αποκτήσει λεία υφή.

Συναρμολόγηση: Σε ένα ταψί 30×25 εκ. απλώνουμε τα μισά φύλλα, βουτυρώνοντάς τα ένα-ένα, με τρόπο τέτοιο ώστε οι άκρες τους να εξέχουν από το ταψί. Αδειάζουμε την κρέμα και τη στρώνουμε ομοιόμορφα.

Διπλώνουμε τις άκρες των φύλλων που εξέχουν πάνω στην κρέμα και καλύπτουμε με τα υπόλοιπα φύλλα, βουτυρώνοντάς τα κι αυτά ένα-ένα. Τις άκρες των φύλλων που περισσεύουν τις τακτοποιούμε όσο καλύτερα μπορούμε στα τοιχώματα. Αν εξέχουν κατά πολύ, τις κόβουμε. Βάζουμε το ταψί στο ψυγείο ώστε να κρυώσει το γλυκό και να μπορέσουμε να το κόψουμε.

Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 160° C. Bγάζουμε το ταψί από το ψυγείο, κόβουμε με προσοχή σε 12 κομμάτια και ψήνουμε για τουλάχιστον 1 ώρα έως ότου ροδίσουν τα φύλλα. Βγάζουμε το γαλακτομπούρεκο από το φούρνο και το σιροπιάζουμε, όπως είναι καυτό, με το κρύο σιρόπι.

 

 —————————————————————————-
Η  συνταγή είναι από τη Καθημερινή και  από τον  Στέλιο Παρλιάρο αφού νομίζω ότι καλύτερο δεν θα μπορούσε να το κάνει η μάνα μου. Αν βαριέστε να το φτιάξετε μία βόλτα στο ζαχαροπλαστείο  ¨Αφοι Ασημακόπουλοι¨ στη Χαριλάου Τρικούπη 82 στα Εξάρχεια,  τηλέφωνο   210 3610092 – 210 3610092  που κάνει το καλύτερο στην Αθήνα κατά την άποψή μου.   
Advertisements

Σχολιάστε

Filed under Οι γεύσεις μας

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Σύνδεση με %s