Μπακλαβάς

½ κιλό αμυγδαλόψιχα η καρυδόψιχα

½ φλιτζάνι  τσαγιού φρυγανιά κοπανισμένη

1/4 φλιτζάνι τσαγιού ζάχαρη

Λίγη κανέλλα και τριμμένο γαρίφαλο

½ κιλό φύλλο για μπακλαβά

1 ½ φλιτζάνι λιωμένο βούτυρο η μαργαρίνη

Για το σιρόπι:

2 φλιτζάνια τσαγιού νερό

4 φλιτζάνια τσαγιού ζάχαρη

το χυμό από ένα λεμόνι

Εκτέλεση:

Αφού βγάλουμε τα φλούδια από τα αμύγδαλα αν δεν είναι καθαρισμένα (το φλούδι βγαίνει εύκολα αν τα ζεματίσουμε) τα θρυμματίζουμε στο μπλέντερ, αν βάλουμε καρύδια αντί για αμύγδαλα τα θρυμματίζουμε με τον ίδιο τρόπο.

Προσθέτουμε στα θρυμματισμένα το 1/4 φλιτζάνι ζάχαρη τη κανέλλα και το γαρίφαλο και τα ανακατεύουμε.

Σε ένα βουτυρωμένο ταψί περίπου 22Χ32 cm στρώνουμε 5-6 φύλλα ενώ αλείφουμε το καθένα με το λιωμένο βούτυρο και πασπαλίζουμε το ½ μείγμα της αμυγδαλόψιχας η καρυδόψιχας ξαναβάζουμε δυο βουτυρωμένα φύλλα από πάνω της και ξαναπασπαλίζουμε με το υπόλοιπο μίγμα της αμυγδαλόψιχας η καρυδόψιχας και σκεπάζουμε από πάνω με άλλα 5-6 φύλλα βουτυρωμένα, κάθε φύλλο που βάζουμε στο ταψί το βουτυρώνουμε.

Κόβουμε το μπακλαβά σε τετράγωνα κομμάτια η ρόμβους και βάζουμε το ταψί σε σιγανό φούρνο 150 βαθμών Κελσίου η 300 Φαρενάιτ να σιγοψηθεί για 1 ½ ώρα περίπου ώσπου να ροδίσει.

Βγάζουμε το ταψί από το φούρνο και το αφήνουμε να κρυώσει και ετοιμαζουμε το σιρόπι βράζοντας τη ζάχαρη , το νερό και το χυμό από το λεμόνι σε μία κατσαρόλα για 10 λεπτά της ώρας.

Ρίχνουμε το ζεστό σιρόπι στο κρύο μπακλαβά.

Όταν τραβήξει το σιρόπι καλά είναι έτοιμος να τον απολαύσουμε.

Μπακλαβάς

Μπακλαβάς

Advertisements

Σχολιάστε

Filed under Οι γεύσεις μας

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Σύνδεση με %s