μοναχισμός = ακτημοσύνη και ταπείνωση …

Τυχαία  είπε ο Μαρξ η κατ΄ άλλους ο Φόυερμπαχ ότι η θρησκεία είναι το όπιο του λαού;
Η θρησκεία – εκκλησία αποκοιμίζει τα κοινωνικά ενδιαφέροντα του ατόμου γι αυτό ήταν και ακόμα είναι σε πολύ μικρότερο βαθμό βέβαια ένα εξαιρετικό εργαλείο στη παραπλάνηση του κοσμάκη από την εκάστοτε εξουσία απαραίτητο για τη διατήρηση της κοινωνικής γαλήνης σε δύσκολες καταστάσεις , να μην της το ανταποδώσει με δωρεές κτημάτων, με προστασία των ιδιοκτησιακών της δικαιωμάτων και τη παροχή πολιτικής προστασίας σαν αντιπαροχή;
Σήμερα τα πράγματα έχουν αλλάξει από την εποχή του Βυζαντίου και της τουρκοκρατίας με τη παγκοσμιοποίηση της πληροφορίας και την άνοδο του μορφωτικού επιπέδου και η επίδρασή της είναι μειούμενη αλλά εκείνα τα χρόνια πόση δύναμη είχε; Η εκκλησία ήξερε τη δύναμή της, ακόμα και οι Τούρκοι αν και αλλόθρησκοι ήξεραν πόσο χρήσιμη θα τους ήταν και την προίκισαν πλουσιοπάροχα.

Και όπως γράφει ο Γιάννης Παρασκευόπουλος στην Ελευθεροτυπία … ¨Μοναχισμός με λάιφ στάιλ, καλόγεροι στα σαλόνια, πλήρης εκκοσμίκευση της πνευματικής ζωής, πολιτικές επαφές, ίντριγκες, διεθνής διπλωματία, κοσμοπολιτισμός και κατασκοπία, παραγοντισμός με επιχειρηματίες και κρατικούς λειτουργούς, όλα αυτά μέσα από τα κελιά της προσευχής, της αυτοσυγκέντρωσης και της κοινωνίας με το Θείο. Η εξαΰλωση υλοποιείται και η αποπνευμάτωση παίρνει σάρκα και οστά.¨ το αποτέλεσμα , κατά τ΄άλλα μοναχισμός = ακτημοσύνη και ταπείνωση …

Πόσο είναι κοινωνικά ωφέλιμος ένας μοναχός κατά τον οικουμενικό πατριάρχη Βαρθολομαίο;
“Ο καθ’ ημάς μοναχισμός δεν χαρακτηρίζεται από εξωστρέφειαν και ακτιβισμόν. Δεν έχει ανάγκην της ακαταπαύστου αγχώδους δραστηριότητος ο ορθόδοξος μοναχός έστω και εις τον τομέα της κοινωνικής ευποιίας, διά να καταξιώση την αγαμίαν και αφιέρωσίν του”, είπε ο πατριάρχης και τόνισε ότι ο μοναχός “ασχολείται κυρίως με την εσωτερικήν εργασίαν. Το ένδον σκάπτει. Την τήρησιν του νοός, την φυλακή των αισθήσεων, την κάθαρσιν του παλαιού ανθρώπου, την μεταμόρφωσιν των παθών, την καρδιακήν προσευχήν, την αναζήτησιν του θαβωρείου φωτός, την νοεράν θεωρίαν”.

και το καλύτερο αν αληθεύει από δημοσίευμα της Καθημερινής:

Η Μονή Ιβήρων διεκδικεί την Κόκκινη Πλατεία !!!

Αυτοκρατορικά χρυσόβουλλα, πατριαρχικά σιγίλια και οθωμανικά φιρμάνια περιλαμβάνονται στο νομικό οπλοστάσιο μονών του Αγίου Ορους, που διεκδικούν δεκάδες χιλιάδες στρέμματα γης. H πιο φιλόδοξη διεκδίκηση είναι αυτή της Μονής Ιβήρων, η οποία εγείρει απαίτηση για «φιλέτο» της Κόκκινης Πλατείας στη Μόσχα το οποίο οι μοναχοί υποστηρίζουν ότι τους ανήκει ως μετόχι. Λένε, μάλιστα, ότι ο Μπόρις Γέλτσιν τους είχε υποσχεθεί παραχώρηση ενός οικοδομικού τετραγώνου αλλά ο Πούτιν φέρεται ανένδοτος.

Advertisements

Σχολιάστε

Filed under Τα σχόλια μου

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s