D G Oreopoulos

Σήμερα μια σημαντική μερίδα της κοινωνίας έχει ταυτίσει τη παραγωγή πολιτισμού με τα αναλώσιμα ¨προϊόντα¨ της μουσικής βιομηχανίας και της κακοποίησης της υποκριτικής τέχνης που προβάλλονται κατά κόρον από τα μέσα μαζικής επικοινωνίας και κυρίως από την τηλεόραση και τα lifestyle περιοδικά.
Πολλοί αυτή την υποκουλτούρα την έχουν ταυτίσει με την έννοια του πνευματικού ανθρώπου αγνοώντας ίσως και ασυνείδητα ότι η έννοια πνευματικός άνθρωπος περιγράφει και σηματοδοτεί αυτόν που μέσα από πνευματικές διεργασίες δηλαδή χρησιμοποιώντας το μυαλό του φροντίζει να παράγει έργο που θα ωφελήσει την κοινωνία και οι συνάνθρωποί του θα έχουν μια καλύτερη ποιότητα ζωής .
Νομίζω ότι η λέξη πνευματικός άνθρωπος κυρίως περιγράφει τα μέλη της επιστημονικής κοινότητας που αθόρυβα και συστηματικά εργάζονται προς αυτή τη κατεύθυνση. Πολλοί είναι οι έλληνες σημαντικοί επιστήμονες , κάποιοι όμως ξεχωρίζουν ιδιαίτερα στον χώρο τους και απολαμβάνουν όχι μόνο το σεβασμό της διεθνούς κοινότητας αλλά με το έργο τους προβάλουν συγχρόνως και τη χώρα καταγωγής τους.
D G OreopoulosΜία τέτοια προσωπικότητα είναι και ο καθηγητής Δημήτριος Ωραιόπουλος που πριν λίγες μέρες (21/11/2007) το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης τον ανακήρυξε επίτιμο διδάκτορα σαν αναγνώριση της συνεισφοράς του στην ιατρική επιστήμη.
Ο Καθηγητής Δημήτριος Γ. Ωραιόπουλος γεννήθηκε στην Αλεξανδρούπολη το 1936 από Μικρασιάτες γονείς και μεγάλωσε στην Αθήνα. Μετά τις σπουδές του στην Ιατρική Σχολή της Αθήνας, πήρε την ειδικότητα της Εσωτερικής Παθολογίας και της Νεφρολογίας. Συνέγραψε τη διδακτορική του διατριβή σχετικά με την κινητική των ουραιμικών ουσιών στον Τεχνητό Νεφρό (1964) και συμμετείχε με τον Καθηγητή Γιατζίδη στην ανάπτυξη της αιμοπροσρόφησης με άνθρακα και της εφαρμογής της στην απομάκρυνση των εξωγενών τοξικών ουσιών και τη θεραπεία της ουραιμίας. Μεταξύ των ετών 1966-1969, ο κ. Ωραιόπουλος περάτωσε τη μεταδιδακτορική του μελέτη (PhD) στη νεφρολιθίαση, υπό την επίβλεψη της Mary McGeown, στο Queen’s University, στο Μπέλφαστ της Βόρειας Ιρλανδίας. Παράλληλα, στο κέντρο αυτό εμβάθυνε για πρώτη φορά στις κλινικές αρχές της Περιτοναϊκής Κάθαρσης.
Τον Ιούνιο του 1969 αποδέχτηκε μια θέση Senior Research Fellow στο Toronto Western Hospital (TWH) στο Τορόντο του Καναδά. Στο τέλος του ιδίου έτους πήρε μόνιμη θέση στο τμήμα Νεφρολογίας του TWH όπου ανέπτυξε το πρώτο πρόγραμμα χρόνιας διαλείπουσας περιτοναϊκής κάθαρσης με τη συμμετοχή 60 ασθενών. Αργότερα, με δική του τεχνική, τελειοποίησε τη μέθοδο της Συνεχούς Φορητής Περιτοναϊκής Κάθαρσης (ΣΦΠΚ) ελαττώνοντας δραματικά τη συχνότητα της περιτονίτιδας.
Η τεχνική αυτή βοήθησε στην παγκόσμια καθιέρωση της ΣΦΠΚ ως αποδεκτής μεθόδου θεραπείας των ασθενών με νεφρική ανεπάρκεια τελικού σταδίου. Η Μονάδα Περιτοναϊκής Κάθαρσης του Καθηγητή Ωραιόπουλου στο TWH αναδείχτηκε σύντομα σε κλινικό, ερευνητικό και εκπαιδευτικό κέντρο παγκόσμιας εμβέλειας, το οποίο επισκέπτονται για έρευνα και εκπαίδευση εκατοντάδες νεφρολόγοι, ερευνητές, βασικοί επιστήμονες, νοσηλεύτριες, διαιτολόγοι, και άλλοι λειτουργοί από το χώρο της υγείας.
Οι ερευνητικές δραστηριότητες και οι δημοσιεύσεις του κέντρου αυτού καλύπτουν κυριολεκτικά όλο το φάσμα της Περιτοναϊκής Κάθαρσης. Πολλά από τα ερευνητικά του προγράμματα έχουν χρηματοδοτηθεί από παγκοσμίου κύρους οργανισμούς, όπως το National Institute of Health (USA), Kidney Foundation, Medical Research Council κ.ά.
Εν τω μεταξύ, ο κ. Ωραιόπουλος ανέβηκε σύντομα την ακαδημαϊκή ιεραρχία και από το 1980 είναι Καθηγητής Παθολογίας-Νεφρολογίας στο Πανεπιστήμιο του Τορόντο, όπου διδάσκει μαθήματα Παθολογίας, Νεφρολογίας, Κλινικής Βιοχημείας και Κλινικής Φαρμακολογίας σε προπτυχιακούς και μεταπτυχιακούς φοιτητές της Ιατρικής, καθώς και μαθήματα βιοηθικής σε φοιτητές της Θεολογίας.
Το συγγραφικό έργο του είναι πραγματικά εντυπωσιακό. Έχει δημοσιεύσει 496 άρθρα σε ιατρικά περιοδικά μετά από κρίση, 59 επιστολές προς τον εκδότη, 228 περιλήψεις, 62 άρθρα σε πρακτικά συνεδρίων. Έχει εκδώσει 4 βιβλία, έχει συγγράψει 59 κεφάλαια σε βιβλία και έχει δημιουργήσει και κυκλοφορήσει 5 επιστημονικές ταινίες. Είναι μέλος επιτροπών σύνταξης και κριτής εργασιών σε 18 επιστημονικά περιοδικά μεγάλης εμβέλειας και κριτής ερευνητικών προγραμμάτων σε επτά οργανισμούς μεγάλης εμβέλειας.
Έχει συμμετάσχει ενεργά σε εκατοντάδες επιστημονικών συνεδρίων και έχει οργανώσει ένα μεγάλο αριθμό αυτών. Παράλληλα, έχει κυριολεκτικά γυρίσει πολλές φορές τον κόσμο, συμβάλλοντας στη διάδοση της Περιτοναϊκής Κάθαρσης, ως προσκεκλημένος ομιλητής ή επισκέπτης καθηγητής, με πάνω από 350 διαλέξεις σε χώρες και των πέντε ηπείρων.
Το 1980, ο κ. Ωραιόπουλος ξεκίνησε την έκδοση του Peritoneal Dialysis Bulletin, που αργότερα ονομάστηκε Peritoneal Dialysis International και αποτελεί το επίσημο περιοδικό της Διεθνούς Εταιρείας Περιτοναϊκής Κάθαρσης, της οποίας εξελέγη Πρόεδρος για τα έτη 1995-1998. Επίσης, με τους R. Khanna και K. Nolph εκδίδει το Advances in Peritoneal Dialysis.
Το 1989 ο κ. Ωραιόπουλος, με τη βοήθεια του Dr. J. Godden, άρχισε την έκδοση του περιοδικού Ηumane Medicine, το οποίο στη συνέχεια ονομάστηκε Ηumane HealthCare International (www.humanehealthcare.com) και είναι αφιερωμένο στην ανθρωπιστική και ολιστική προσέγγιση των ασθενών.
Το 1990 αφιέρωσε το sabbatical που έλαβε στη γηριατρική στο Πανεπιστήμιο του Albuquerque, στο Νέο Μεξικό των ΗΠΑ και αργότερα βοήθησε σημαντικά στην καθιέρωση της Γηριατρικής Νεφρολογίας. Οργάνωσε τέσσερα Διεθνή Συνέδρια Γηριατρικής Νεφρολογίας στο Τορόντο, εξελέγη ο πρώτος Πρόεδρος της Διεθνούς Εταιρείας Γηριατρικής Νεφρολογίας και Ουρολογίας, εξέδωσε τρία βιβλία Γηριατρικής Νεφρολογίας και είναι ο εκδότης του περιοδικού International Urology and Nephrology.
Ο Δημήτρης Ωραιόπουλος έχει μια εκτενή εθελοντική εργασία στην Ελληνική κοινότητα του Τορόντο. Ως πρόεδρος του «Ελληνικού Γηροκομείου» στο Τορόντο δημιούργησε το πρώτο Γηροκομείο (Nursing Home) για τους Ελληνο-Καναδούς του Τορόντο. Σήμερα, το «Ελληνικό Γηροκομείο του Τορόντο» περιλαμβάνει ένα κτίριο με 225 διαμερίσματα για υπερήλικες, ένα κέντρο ημερήσιας φροντίδας για κατοίκους του Οντάριο, καθώς και ένα Νοσοκομείο 78 κλινών αποκλειστικά για Ελληνο-Καναδούς.
Υπήρξε ο πρώτος πρόεδρος της Ελληνικής Ορθόδοξης Εκπαίδευσης (Greek Orthodox Education) στο Οντάριο και βοήθησε να ιδρυθεί το πρώτο Ελληνορθόδοξο ημερήσιο Σχολείο (Greek Orthodox Day School) του Οντάριο. Επίσης, ήταν ο ιδρυτής και πρώτος πρόεδρος του Ελληνο-Καναδικού Ιατρικού Συλλόγου «ο Ιπποκράτης».
Διετέλεσε μέλος τριμελούς επιτροπής της κυβέρνησης του Οντάριο για την προσαρμογή και εύρεση εργασίας αλλοδαπών επαγγελματιών, καθώς και αντιπρόεδρος και πρόεδρος της Πολυπολιτισμικής Ένωσης για τους πολίτες της τρίτης ηλικίας του Οντάριο.
Οι τιμητικές διακρίσεις και τα βραβεία που έχει λάβει ο κ. Ωραιόπουλος είναι υψηλού επιπέδου και περιλαμβάνουν:
1978 – First Medical Award, Canadian Kidney Foundation
1979 – First Award for Medical Achievement, Canadian Association of Manufacturers of Medical Devices.
1981 – Charles Mickle Award, Faculty of Medicine, University of Toronto
1982 – Member of the Executive Committee of the Council of Clinical Nephrology, Dialysis and Transplantation of the National Kidney Foundation of the United States.
1982 – Elected Member of the National Jewish Institute for Health
1983 – Honorary Member of the Algerian Society of Nephrology
1989 – Citizenship of the Year for Metropolitan Toronto, Gardiner Award
1993 –
ΑντεπιστέλλονΜέλοςτηςΑκαδημίαςΑθηνών
1993 –
Μέλοςτου ΤάγματοςτουΑγίουΑνδρέατουΑποστόλου (ΟικουμενικόΠατριαρχείοΚωνσταντινουπόλεως)
1993 – Distinguished Physician of the Year: Hellenic Medical Society of N.
Υ.
1994 – Torchbearer Award – American Kidney Fund
1996 – Medicus Hippocraticus, 1st Medical Olympiad, Kos (Greece)
1996 – Hon. Member, International Association for the History of Nephrology
1998 –
Σταυρός του Τάγματος Τιμής του Αγίου Γεωργίου της Ελληνικής Δημοκρατίας
1998 – Belding Scribner Award, American Society of Nephrology
Τέλος, το 2005 ο Καθηγητής Ωραιόπουλος τιμήθηκε από το Πανεπιστήμιο του Τορόντο με μια σπάνια διάκριση. Προς τιμήν του και εις αναγνώριση του μακροχρόνιου, πολυσχιδούς και σημαντικότατου ερευνητικού του έργου ιδρύθηκε η έδρα ‘Oreopoulos-Baxter chair’ της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου του Τορόντο, με αντικείμενο την έρευνα στη Νεφρολογία. Η έδρα χρηματοδοτήθηκε με ένα εκατομμύριο δολάρια από την εταιρεία Baxter και ένα εκατομμύριο δολάρια από την Ιατρική Σχολή του Τορόντο.
Ο κ. Ωραιόπουλος διατήρησε συνεχή την επαφή του με τους Έλληνες συνεργάτες του, νεφρολόγους και συναδέλφους άλλων ειδικοτήτων. Επισκέπτεται πολύ συχνά την Ελλάδα με την ευκαιρία επιστημονικών συναντήσεων-συνεδρίων διαφόρων Κλινικών και Μονάδων, της Ελληνικής Νεφρολογικής Εταιρείας και άλλων Εταιρειών, όπου συμμετέχει ενεργά και εποικοδομητικά. Επίσης, έχει συμβάλλει ουσιαστικά στη διοργάνωση πολλών διεθνών συνεδρίων στην Ελλάδα.
.
Πέθανε  25 Απριλίου 2012 στο Etobicoke General Hospital  μετά από μια γενναία μάχη με τον καρκίνο.
.
Η ομιλία του κατά την αναγόρευσή του σε διδάκτορα στο ΑΠΘ :
Επιτιμοποίηση Ωραιόπουλου.doc


Advertisements

Σχολιάστε

Filed under Περί υγείας, Πολιτισμός

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s