Βασιλόπιτα

Η κατασκευή της βασιλόπιτας αποτελεί παράδοση που ακολουθεί τους χριστιανούς από την εποχή του Μεγάλου Βασιλείου και διέσωσε το όνομά της ακόμα και στην εποχή των σοσιαληστών που απαίτησαν και πέτυχαν ακόμα και απολυτίκιο της εκκλησίας να αλλάξουν … το «τοις βασιλεύσει» έγινε «τοις ευσεβεύσει» αν θυμάστε , περίεργο που δεν απαίτησε εκείνος ο λαμπρός διανοούμενος ο Γεράσιμος Αρσένης να αλλάξει και η βασιλόπιτα σε προεδρόπιτα η και τσαρόπιτα προς τιμήν του …
.
Να η συνταγή που έφτιαχνε η μάνα μου η κυρά Κατίνα κάθε χρόνο παραμονή της πρωτοχρονιάς.

4 φλιτζάνια τσαγιού αλεύρι
2 φλιτζάνια τσαγιού ζάχαρη
1 φλιτζάνι τσαγιού φρέσκο βούτυρο η μαργαρίνη
1 ½ φλιτζάνι τσαγιού γάλα
6 κουταλάκια τσαγιού μπέικιν πάουντερ
3 αυγά
βανίλια η μαστίχα η ξύσμα πορτοκαλιού
Ζάχαρη άχνη
.
Κοσκινίζεται μαζί το αλεύρι , το μπαίκιν πάουερ και τη ζάχαρη.
Ρίχνετε μέσα στα κοσκινισμένα υλικά το βούτυρο , το γάλα και τη βανίλια η τη μαστίχα η το ξύσμα πορτοκαλιού.
Χτυπάτε το μίγμα επί 2 λεπτά στο μίξερ προσθέτετε τ΄ αυγά και συνεχίζεται το χτύπημα αλλά 8 λεπτά σε μέτρια ταχύτητα.
Αδειάζετε το χυλό σε ένα βουτυρωμένο ταψάκι Νο 30 και τον ψήνετε σε προθερμασμένο φούρνο για μία ώρα στους 175 βαθμούς Κελσίου. όταν ψηθεί πασπαλίζετε τη βασιλόπιτα με άχνη ζάχαρη.

Advertisements

Σχολιάστε

Filed under Οι γεύσεις μας

Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.