ΠΟΛΙΟΜΥΕΛΙΤΙΔΑ

Διάγνωσή:
Κλινική περιγραφή
Κλινική εικόνα συμβατή με πολιομυελίτιδα, π.χ. οξεία εκδήλωση χαλαρής παράλυσης ενός ή περισσότερων μελών, με μείωση ή απουσία των τενόντιων αντανακλαστικών στα προσβληθέντα μέλη, χωρίς άλλη εμφανή αιτία και χωρίς απώλεια των αισθήσεων ή της συνείδησης.
Εργαστηριακά κριτήρια για τη διάγνωση
·Απομόνωση του ιού της πολιομυελίτιδας από κλινικό δείγμα.
·Ανίχνευση νουκλεϊνικού οξέος του ιού της πολιομυελίτιδας σε κλινικό δείγμα.

Κατάταξη του κρούσματος
Πιθανό :
Κρούσμα που συμφωνεί με την κλινική περιγραφή της νόσου.
Επιβεβαιωμένο :
Κρούσμα που συμφωνεί με την κλινική περιγραφή της νόσου και είναι εργαστηριακά επιβεβαιωμένο.
Για την επιδημιολογική επιτήρηση της πολιομυελίτιδας, είναι απαραίτητη η δήλωση κάθε περίπτωσης οξείας χαλαρής παράλυσης σε παιδιά κάτω των 15 ετών ή παραλυτικής νόσου με υποψία πολιομυελίτιδας σε άτομο οποιασδήποτε ηλικίας. Στις περιπτώσεις αυτές είναι απαραίτητο εντός 14 ημερών από τη διάγνωση να αποστέλλονται 2 δείγματα κοπράνων (με διαφορά τουλάχιστον 24 ωρών) στο εργαστήριο αναφοράς για έλεγχο για ιούς της πολιομυελίτιδας.
απο το ΚΕΕΛ

——————————————————————————–

Την περίοδο 1950 – 1960 θέριζε στην Ελλάδα αφού δεν είχε κυκλοφορήσει μέχρι τότε το εμβόλιό της και ένας από αυτούς που λάτρεψε ήμουν και εγώ.

14 μηνών ήμουν όταν προσβλήθηκα και μπήκα στο νοσοκομείο παίδων με αναπνευστική ανεπάρκεια που διαγνώστηκε λάθος σαν λαρυγγίτιδα.

Αναπνευστική ανεπάρκεια που αντιμετωπίστηκε με τραχειοτομή.

Πολύ γρήγορα παρέλυσαν και τα 4 άκρα , οι γιατροί με τις λίγες προφανώς διαγνωστικές δυνατότητες που είχαν το απέδωσαν σε διφθερίτιδα και με αυτή τη διάγνωση βγήκα από το νοσοκομείο !!!

Οι παραλύσεις έφυγαν εκτός απο το δεξί πόδι στο οποίο για να περπατήσω φοράω ορθοπεδικό κηδεμόνα.

Σήμερα ευτυχώς η πολιομυελίτιδα έχει εξαφανιστεί και μόνο σε πολύ φτωχές χώρες που τα παιδιά δεν εμβολιάζονται όπως αυτές της Αφρικής υπάρχει ακόμα αλλά και εκεί τείνει να εξαφανιστεί με την παρέμβαση των ανθρωπιστικών οργανώσεων .

Στην Ελλάδα οι άνθρωποι που προσβλήθηκαν από πολιομυελίτιδα και υπάρχουν ακόμα στη ζωή είναι περίπου 5000 , γίναμε ευτυχώς όπως λέει και το disabled.gr είδος προς εξαφάνιση.

SGIAL

—————————————————————————————————————–

Εμείς οι πολιομυελιτικοί είμαστε (ευτυχώς) είδος υπό εξαφάνιση. Πρέπει να μας προσέχετε γιατί είμαστε πολύτιμοι, πρέπει όμως και εμείς να μάθουμε να προσέχουμε του εαυτούς μας.

Αν και η πολιομυελίτιδα, δίνει την κλινική εικόνα και ημιπάρεσης και παραπληγίας και τετραπληγίας και χρήσης αναπνευστήρα (λόγω της παράλυσης των μυών των πνευμόνων η αναπνοή γίνεται με τη βοήθεια αναπνευστήρα), ξεχωρίζει από την κάκωση και την ΣΚΠ, γιατί προσδίδει ειδικές απαιτήσεις και ανάγκες φροντίδας για τον πολιομυελιτικό (βοηθήστε με να βρω ένα δόκιμο όρο στα Ελληνικά για το, polio survivor). Πριν από κάποια χρόνια οι φίλοι μας οι Αμερικάνοι που έχουν στον πληθυσμό τους 1,5 εκατομμύρια πολιομυελιτικούς απεφάνθησαν με επιστημονικά κριτήρια ότι σε πολλές περιπτώσεις πολιομυελιτικών, η πολιομυελίτιδα «επανέρχεται» με νέα συμπτωματολογία, λόγω της ΥΠΕΡΚΟΠΩΣΗΣ των εναπομεινάντων υγειών νευρώνων και μυών. Αυτό συνήθως συμβαίνει με χρονική απόσταση 30 – 35 ετών από την προσβολή από τη νόσο.

Κωδικοποιήθηκε αυτό το φαινόμενο λοιπόν ως POST POLIO SYNDROME ή P.P.S. και επί το Ελληνικότερον Υστερο-Πολιομυελιτικό-Σύνδρομο ή Υ.Π.Σ. Για όλα αυτά τα ωραία εις την πέραν του Ατλαντικού μεγάλη χώρα έχει γίνει ΠΑΡΑ πολύ δουλειά επί του θέματος, έχει αναπτυχθεί ένα πολύ μεγάλο κίνημα αλληλεγγύης και αλληλουποστήριξης μεταξύ των πολιομυελιτικών και επιπλέον λόγω του γεγονότος, ότι είμαστε η φθίνουσα «μειοψηφία» της κινητικής αναπηρίας και η βιομηχανία της αποκατάστασης καθώς και η επιστημονική έρευνα δεν δαπανά ποσά και κόπο για να βρεθούν προϊόντα και υπηρεσίες για να αναβαθμίσουμε τη ζωή μας και να υποστηρίξουμε την υγεία μας. Νομίζω ότι όποιoς ενδιαφέρεται για όλα αυτά πρέπει να γνωρίζει το http://www.post-polio.org/ που είναι καταπληκτικό και σίγουρα είναι χρήσιμο να εγκαινιάσουμε ένα ξεχωριστό κομμάτι εδώ μέσα για όλα τα σχετικά που είμαι σίγουρος δεν θα ενδιαφέρουν μόνο τους πολιομυελιτικούς, κάθε άλλο …… και αυτό γιατί η πόλιο κυριολεκτικά σε αναγκάζει να εφεύρεις εσύ ο ίδιος την καθημερινή σου επιβίωση.

———————————————————————–

Advertisements

1 σχόλιο

Filed under Περί υγείας, Ποιος είμαι

One response to “ΠΟΛΙΟΜΥΕΛΙΤΙΔΑ

  1. Παράθεμα: Ημέρα αφιερωμένη στην αναπηρία σήμερα… « Sgial’s Weblog